office@webhops.eu

Windows като избор за операционна система

Windows 10

Световно най-популярната операционна система за настолни компютри, лаптопи, мобилни устройства и др. вече и с версия 10. Както и в предишните версии, Windows 10 разполага с относително добра съвместимост със съвременния хардуер и софтуер.
Ако сте свикнали с Windows като система и се чуствате удобно по време на работа или забавление с нея, значи тя е вашия очевиден избор без много обмисляне на варианти за алтернатива.
Ако разполагате с подходящ хардуер, препоръчваме директно да преминете към Windows 10 чрез нова инсталация. Може и да надстроите текущата Windows 7, 8, 8.1 ако в момента сте с нея.

Няма да се впускаме в подробности за всяко едно приложение на Windows 10, но ще отбележим  полезните такива както за нас така и за самата операционна система.

windows като избор за операционна система

Metro менюто в Windows 8, което заемаше целия десктоп

Старт меню

Ако надграждате до Windows 10 на настолен или преносим компютър ще бъдете приятно изненадани от завръщането на менюто „Старт“ разположено в долният ляв ъгъл на екрана точно както в Windows 7. Запазени са „вградените плочки“ от Метро менюто на Windows 8, но са прибрани в менюто „Старт“.

каква операционна система да изберем

Компактното разположение на новото меню СТАРТ

Можете да разположите както новите, така и традиционните приложения в менюто „Старт“, наличен е бърз достъп до настройките, изключване или рестартиране, както и списък с най-използваните приложения, допълнени с полезни списъци за приложения като Word, Excel и мн. др.

Тази комбинация от функции определено е най-добрият подход за връщане на менюто „Старт“ с възможност да го персонализирате допълнително. Това като че ли е най-голямата промяна, като изключим тъмната тема на интерфейса, която ще забележите след Windows 8.
Явно Microsoft не просто са възстановили старата версия на Windows 7, а напълно са я преработили по начин, който съчетава най-добрите аспекти от последните две версии на Windows.


Навигация

Навигацията в Windows 10 среда също е значително подобрена. Досадните горещи ъгли /hot corners/ в Windows 8, които ви караха да си скубете косите от яд, когато просто се опитвахте да получите достъп до настройките или дори началния екран, са премахнати. Новият Център за действие /Action Center/ функционира като център за известия и събиране на сигнали от приложения като осигурява бърз достъп и до настройките.


Многозадачност / Multitasking

Това е нова функция, наречена Task View, която много прилича на Mission Control при Mac. Тя показва всички отворени прозорци в един екран, за да можете бързо да намерите това, което търсите. За целта Microsoft са добавили специален бутон към лентата със задачите, за активиране на Task View.
Създаването на този бутон е продиктувано от твърдението, че не IT потребителите на Windows почти никога или много рядко са използвали клавишната комбинация Alt + Tab за превключване на приложения. От там идва и идеята на Microsoft да улесни тези потребители при евнтуална тяхна работа с много задачи.
Този малък бутон е и опция за чудесна нова функция: превключване м/у виртуални десктопи /virtual desktops/. Microsoft са добавили и това в Windows, в случаи когато трябва да използват алтернативи на трети страни. Това е истинска опция за всеки потребител, който разполага със знания да създава отделни виртуални десктопи с различни приложения за неговата работа.
Най-големите подобрения на snap функцията показани също тук. Може да плъзнете всеки прозорец към края на десктопа, за да го разположите в едната половина на екрана, след което операционната система ще ви покаже всички останали прозорци в другата половина. Ако използвате сензорен екран, можете да прекарате пръст отляво, за да изведете списък с всички отворени приложения и да сложите два от тях едно до друго.


Defender

Според нас една от най-добрите нови придобивки за тази версия на Windows  е приложението Windows Defender оформено като Windows Defender Security Center и вградено в самата операционна система. Наследник на Windows Security Essentials, това приложение ни предпазва от зловредни софтуери, заплахи и вируси. Не сме правили сравнение с някое от другите световно известни антивирусни предложения на пазара, защото Defender се представи и все още се представя много добре и ни информира за наличието на заплахи в реално време, като сканира всичко което изпълняваме или изтегляме на нашето PC. Освен това, ако решите да използвате друго антивирусно приложение и го инсталирате на същата система Windows Defender ще се изключи автоматично. За да ни защитава, както всички желаем, Defender се нуждае от периодични актуализации на информацията за заплахите и вирусите в Интернет. Създайте си навик да актуализирате тази информация поне веднъж седмично. Както и да сканирате вашите дискове поне веднъж за същия период като настроите своите планирани задачи.


OneDrive

Още по времето на излизането и актуализациите на Windows 8, Microsoft сподели концепцията за OneDrive или как да съхраняваме нашите документи в облак. За целта те използваха визуално модерното, но не особенно практичното Metro меню.

При Windows 10, OneDrive приложението е плътно вплетено в операционната система,  с идентична на облаци иконка, като отделна папка в File Explorer. Може дори да го третирате като вид споделящо устройство. Подобно на GoogleDrive и DropBox.

Пуснат в началото на 2014 г. и наричан SkyDrive. Сега OneDrive предлага безплатно пространство за съхранение на 15 GB на всеки, който има профил в Microsoft, но може да закупи допълнително хранилище. Потребителите, които се абонират за Office 365, получават 1 TB от OneDrive хранилище, което могат да използват във всичките си продукти на Microsoft.


Edge

Windows 10 e и с нов уеб браузър пълен с нови полезни и не чак толкова полезни възможности, представен с името Edge. За съжаление Edge се придържа към миналото по много начини. Липсват функции, които бихме могли да очакваме от модерен браузър.
Премахването на раздели /tabs/ в нови прозорци е объркано и неприятно. Изтеглянията започват автоматично, без да се избира къде се съхраняват. Това са основни неща и е изненадващо, че липсват.
Знаем, че Microsoft започнаха с Edge от нулата но все пак за софтуерен гигант от ранга им е недопустимо.
Представянето на браузъра при зареждането на популярни уеб сайтове е гладко и времето за зареждане е добро. Въпреки това при някои ситуации, различни сайтове не се зареждат или предлагат да се заредят с Internet Explorer. Да, Internet Explorer все още съществува в Windows 10 и може да получите достъп до него чрез опцията „Отваряне с Internet Explorer“ в Edge.


Cortana

Не можем да пропуснем Cortana, нашия дигитален справочник, секретар, асистент и какво ли още не. Трябва да отбележим, че някои от възможностите на това приложение са ограничени в зависимост от регионалното ви местоположение.
Cortana е предназначен да се разглежда и като разширение на менюто „Старт“ и точно като еквивалент на Windows Phone. Чрез него може да използвате гласа си за търсене. Също така има опция за активиране на функцията „hey Cortana“, която ви позволява просто да задавате въпроси на вашия лаптоп.
Приложението съхранява всичко, което знае за вас във виртуален бележник захранван от облак, което означава, че можете да изтеглите Cortana за Android (или iOS в бъдеще) и да получите същите функции там, синхронизирани с вашия лаптоп.


Преимущества и недостатъци

Всички знаем, че при Windows разполагаме с много добра съвместимост на софтуера с който сме свикнали да работим в ежедневието като типични десктоп потребители, използващи бизнес приложения създадени специално за тази система. Освен това почти всички новосъздадени игри за компютри излизат първоначално за Windows и поради широкия ценови диапазон дават възможност да паснат на всеки бюджет.

От друга страна в Win, доста често намираме приложения добавени по време на инсталацията, които не ни вършат особено добра работа и затрудняват навигирането в различните раздели на системата.

Друга сериозна тема е съвместимостта на новата ОС Windows 10 с остарял хардуер в компютъра ни или в периферните устройства с които сме свикнали да работим. Визираме скенери, принтери, аудио карти и др. В някои случай, дори и при изтеглен драйвер от сайта на производителя за търсеното от нас устройство, Windows 8, 8.1 или 10, не успяват да го разпознаят и да се свържат коректно с него.
Преди да си купите нов компютър или лаптоп задължително проверете съвместимостта на периферните устройства с които работите и се запознайте със спецификациите на Windows 10.

За потребителите които са закупили Български счетоводен софтуер – счетоводните и складовите програми ще работят с Win 10, след инсталация на нов или форматиран диск или чрез коректен ъпдейт от Win7 или Win8, Win8.1.

ВНИМАНИЕ !!! При условие, че разполагате с обемна база от данни на ваши клиенти или стокови наличности на склад, задължително е да извършите пълен бекъп на информацията, преди да пристъпите към някоя от възможностите които изредихме. За още по-висока сигурност, може да се консултирате с представители на фирмата, която ви поддържа хардуера и софтуера или фирмата производител на счетоводния софтуер.


Ако желаете може да добавите коментар